vrijdag, november 20, 2009

Redbeans-koffie


‘Het leven is te kort voor slechte koffie.’ Dat is het motto van branderij Neuteboom in Almelo. Daarom introduceerde zij onlangs Redbeans, de eerste klimaatneutraal geproduceerde koffie met het logo van HIER, een coalitie van Nederlandse organisaties die zich inzetten tegen klimaatverandering.

Doel van Redbeans was om de CO2-uitstoot die bij de productie van koffie vrijkomt te minimaliseren. Dat doet het bedrijf onder meer door ‘groen’ gas – gas uit biomassa als groente-, fruit- en tuinafval – te gebruiken bij het branden van de bonen. Ook de zachte verpakking is milieuvriendelijker dan de traditionele koffiepakken en het restafval – de koffieboonvliesjes die na het branden overblijven – wordt niet weggegooid, maar geperst en als biologische meststof gebruikt.

Om te komen tot ‘eerlijke’ koffie maakt Redbeans gebruik van biologisch geteelde koffie: nergens in het productieproces worden pesticiden, kunstmest of andere chemische middelen gebruikt. De naam van deze koffie is ontleend aan de rijpe, rode koffiebessen die met de hand worden geplukt: dat zijn de lekkerste, zo vertellen de koffieboeren. Onrijpe bonen komen er dan ook niet aan te pas, en dat komt de smaak alleen maar ten goede. Het begrip ‘zuivere koffie’ heeft met Redbeans weer een verrassend nieuwe betekenis gekregen.

http://nl.odemagazine.com/doc/0122/Redbeans-koffie/