donderdag, oktober 03, 2013

Het verhaal achter Nescafé ... koffiemerk nummer 1 in de wereld ....een blog cyclus .... deel 5

Het merk Nescafé bestaat inmiddels al 75 jaar en is in die tijd uitgegroeid tot het grootste koffiemerk ter wereld. In die 75 jaar zijn er vele zaken gebeurd die geleid hebben tot deze leidende positie. Derhalve willen we in een cyclus van een aantal blogs diverse leuke wetenswaardigheden bloggen .... vandaag deel 5!

The right place, the right time ...

In 1843 besloot Henri Nestlé om een onafhankelijke zakenman te worden. Hij kocht een molen en een kleine distilleerderij, waarmee hij onder andere likeuren, limonade's en bronwater produceerde. In 1847 ging zijn drankenbedrijf ten onder. Toen startte hij met de productie van vloeibaar has en begon dit te verkopen aan de stad Vevy in 1852. Dit werd gebruikt voor de straat verlichting. Toen vloeibaar gas in 1863 werd vervangen door kolen gas kwam hij wederom in financiele problemen.

In de herfst van 1867, hij was toen 53, werd de baby van een buurman erg ziek, de baby was niet in staat om de melk van de moeder tot zich te nemen. Hij gaf het toen een mix van koeienmelk, suiker en gebakken tarwe. Hij ontwierp een proces dat het zuur en zetmeel van de tarwe verwijderde, waardoor baby's het tot zich konden nemen. Het kind overleefde en het verhaal van het succes van de melk werd verspreid. Hij startte onmiddelijk met de verkoop van het product aan Zwitserland. Het volume groeide zo snel dat hij kantoren opende in Parijs en Londen. Al snel exporteerde hij naar de USA, Latijns Amerika en Australie. Hij had een succesvol bedrijf opgericht dat het 'nest' werd waaruit Nescafé later geboren werd.